Skötselråd

Att vårda din gjutjärnsgryta kontinuerligt är viktigt för ni ska bli goda vänner. För att den ska få leva så länge som möjligt finns några saker att alltid komma ihåg vid användning. Vid stekning eller bryning, använd matolja, smör eller margarin. Vid rengöring ska endast varmt vatten användas tillsammans med en diskborste, fri från diskmedel. Torka alltid järnet fritt från fukt för att undvika att kärlet rostar. Servera gärna mat ur gjutjärnsgrytan men förvara aldrig mat i den. Ännu en gång, kärlet kan rosta. Gjutjärnsgrytan ska inte rengöras i diskmaskin, men som tidigare nämnt finns det undantag för vissa märken. Använd alltid matolja efter användning. Viktigt att också komma ihåg att aldrig hälla kallt vatten på en varm gjutjärnsgryta eller ställa den i kallt vatten efter uppvärmning. Skulle detta göras kan det skapas sprickor eller skador i emaljen. Dessa skötselråd gäller både grytor och pannor.

Vad händer om maten bränner fast?

Ibland händer det att maten bränner fast. Hur mycket du än försöker så är det omöjligt att få bort och du är på väg att slänga den. Lugn, det behöver du inte göra, den går att rädda. Genom några enkla knep går den att få så gott som ny igen. Häll i en matsked rapsolja och sätt plattan på högsta temperaturen. Efter att rapsoljan har hettas upp, låt grytan svalna och torka av med hushållspapper.

Skulle maten ha bränt fast ordentligt kan du också hetta upp grytan eller pannan på högsta effekt och täck sedan botten med grovsalt. Skrubba med den gula sidan av en kökssvamp eller använd en träslev i ett par minuter. När saltet har blivit brunt häll bort saltet och låt grytan svalna och torka sedan av med hushållspapper. Hetta upp den igen och häll i lite rapsolja som du låter bränna in i ca 6-­8 minuter. Sen är det bara att hälla bort oljan och torka ur den med hushållspapper igen. Om du vårdar din gjutjärnsgryta med en stor dos av kärlek varje gång du använder den behöver du bara göra denna procedur 1‐2 gånger per år.

Är du intresserad av att köpa en gjutjärnsgryta? Läs då de 4 vanligaste frågorna som de flesta gjutjärnsägare inte vet svaret på.

Gör matlagningen roligare

När man tänker på gjutjärnsgrytor är det lätt att se framför sig en svart bastant gryta och för den inredningsintresserade kanske det inte kan kännas så lockande att ha den som en del i inredningen. Det har många tillverkare tagit fasta på då de har skapat många olika kollektioner i ett flertal färgglada kulörer från 999 kr. Det finns en färg för alla och är lätt att mixa och matcha med varandra. Låt den stå kvar på spisen eller placera den på en hylla tillsammans med böcker, blommor och ljus så flyter den lätt in med den övriga inredningen. De färgglada grytorna blir inte bara en snygg inredningsdetalj, utan matlagningen blir även roligare med lite färg i tillvaron. Vilken färg ska du välja? Eller varför välja? Du kan ju ha flera, stora som små.

Både gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor passar perfekt till långkok då de fördelar och bevarar värmen och berikar maten med järn under tiden. Nedan finns ett recept på en mustig gulasch som tar lite tid att tillaga men som är enkelt att göra. Släng i nästan alla ingredienser på en gång och den kommer att sköta sig själv. Både praktiskt och tidsbesparande och köttet blir så där härligt mört.

Fredriks gulasch

 För 6 portioner

Ingredienser:

 • 6 potatisar
 • 3 paprikor i olika färger
 • Gula lökar 1 dl rött vin 6 dl vatten
 • köttbuljongtärningar 800 g högrev
 • 1 dl tomatpuré
 • 1 tsk Sambal oelek
 • 1 tsk Spiskummin
 • 2 tsk paprikapulver
 • Salt & peppar

Så här gör du:

 1. Skär löken och paprikan i mellanstora bitar och fräs dem i gjutjärnsgrytan
 2. Hacka köttet i cirka två centimeters bitar
 3. Lägg i köttet i gjutjärnsgrytan och stek så att det får färg
 4. Häll i tomatpurén
 5. Salta och peppra, häll i spiskummin och paprikapulver
 6. Tillsätt vin, vatten, sambal oelek samt buljongtärningarna
 7. Koka ovanstående ingredienser i två timmar på svag värme
 8. Skala och hacka potatisen och lägg i grytan och koka i ytterligare en halvtimme
 9. Servera med en klick crème fraiche och färskt bröd

Har du bestämt dig vilket gjutjärnsgryta det blir? Grattis, du kommer att skatta dig lycklig. Det är ditt livs investering och den blir bara bättre ju mer du använder den.

Läs här vår guide för att köpa gjutjärnsgryta.